Lokala högtider i Jämtland
Jämtland har flera lokala högtider som fortfarande firas. Dessa benämns ofta mäss vilket kommer från mässa då de har kristet förflutet. En del firas än idag, andra firade man förr i tiden. Här listas Jämtländska högtider som du kanske inte har hört talats om förut.
- Jænsmäss är Johannes döparens mässa. Den firades alltid den 23 juni och den är parallell med den svenska högtiden midsommarafton. de infaller dock inte på samma dag. I jämtland reste man aldrig någon stång utan istället var det viktigt att man smyckade sin kropp med blommor under jænsmäss. Man tände eldar på kvällen och så var det logdans.
- Orsmäss, även kallad för Olsmäss är en katolsk festhögtid som man firar för Olof den helige. Han har nämligen en mycket speciell ställning i just Jämtland. Man håller denna mässa för att helga honom den 29 juli och mässan hålls till minne av den dagen som han stupade. Olof har även varit det mest populära namnet genom tiderna i Jämtland vilket återigen visar helgonets popularitet.
- Sjursmäss infaller den 23 december och är dagen före julafton. Man firade det i Tröndelagen, som ligger i Norge, till minne av Sigurd. Man vet dock inte riktigt vem denna Sigurd är som högtiden är helgad åt. Man tror att det kan handla om en lokal biskop som har helgonförklarats efter sin död. Man vet inte riktigt heller hur man firade denna dag förr i tiden. Idag när man refererar till sjursmäss i Jämtland syftar man på dagen innan julafton då det blir storstädning i hela huset.
Då Jämtland har varit en mycket naturlig del av Sverige har man givetvis även firat alla andra svenska högtider i Jämtland. Idag firar man samma högtider som man firar i övriga delar av Sverige och det skiljer sig inte mycket längre till sättet som man väljer att fira dem på. Små traditioner kan trots det leva kvar från dessa mycket gamla högtider. Du kan läsa mer om Jämtland och dess forna högtider genom att gå in på wikipedia, där finns mycket information för dig som är intresserad av just Jämtland.