Menu

Jämtland – en storslagen plats

Det finns få län i Sverige som har så storslagen natur som Jämtland. Skämtsamt brukar man prata om republiken Jämtland, med anor från förr då Jämtland hade ett isolerat läge och faktiskt styrdes nästan autonomt. Idag är läget inte alls så tack vare internets existens och möjligheten att kommunikationerna till länet blivit bättre.

Vad är Jämtland?

Jämtland är ett län och ett Norrländskt landskap som tack vare sitt isolerade läge varit skonat från både storstadsbuller och trender i samhället. Bor du i Jämtland kan du till fullo njuta av naturen och de upplevelser som den ger. Fina solnedgångar, frisk luft och givetvis norrsken (Aurora Borealis). Det är tack vare läget i västra Norrland nära till Norge och Lappland där rennäringen är stor.

Att jobba i Jämtland

Även om det inte finns några större städer i Jämtland så är Östersund (som dessutom är residensstad i Jämtlands län samt centralort i Östersunds kommun) det närmaste man kan komma en storstad. Där bor nämligen drygt 52 000 invånare i tätorten (enligt 2018 års statistik). Den största arbetsgivaren i Östersund och Jämtland som helhet är Östersunds kommun där drygt 6000 anställda jobbar med att förenkla invånarnas liv. Så vare sig du är lärare, jurist eller politiker så finns det goda chanser att få jobb hos kommunen.

Jämtlands enda sjukhus, Östersunds sjukhus, har ett upptagningsområde som innefattar drygt 120 000 patienter. Där jobbar omkring 4000 anställda för att vårda och rädda liv. Vill man som läkare eller sjuksköterska flytta till Jämtland så är sjukhuset en bra anhalt. Utöver det finns vårdcentraler i omkring 50 samhällen runt om i Jämtlands län.

Ponera att du är nyexaminerad läkarstudent från Lunds Universitet och ska göra bastjänstgöring (ersätter AT-tjänstgöring från och med hösten 2020) på Östersunds sjukhus. Du har drygt 115 mil bilväg att tillryggalägga! Det här faktumet gör att en flyttstädning i lund av din studentlägenhet kan kännas skönt. På så sätt kan du fokusera helt och hållet på den långa flytten och slipper all den stress som en flyttstädning kan medföra.

Kända personer från Jämtland

Dagens barn ser upp till hockeytvillingarna Henrik och Joel Lundqvist. Den förra är mest känd och är aktiv som målvakt i den världsberömda NHL-klubben New York Rangers. De spelar sina hemmamatcher på anrika Madison Square Garden på Manhattan i New York, USA. När Henrik spelar så ropar publiken ofta “King Henrik!”, ett epitet som han förtjänat genom att ha vunnit många matcher genom att vara effektiv i målgården. Den andra brodern Joel är lagkapten och utespelare i Frölunda Indians.

Från Undersåker kommer Richard Richardsson (olympisk guldmedaljör i snowboard), författaren Lars Molin (som bland annat skrivit Bomsalva, Pendlare och Sommarmord) samt skådespelaren Per Eggers som bland annat medverkat i tv-serien Goda Grannar.

Det bör märkas att Jämtland är en landsdel som är fylld med många goda berättelser om personer och händelser.