Menu

Jämtland som landskap  

Jämtland är en fantastiskt vacker del av Sverige som du inte får missa. Det är ett landskap som ligger i Södra Norrlands inland i mellersta Sverige. Detta landskap är ett av de som har flest personer bosatta på landsbygden i hela Sverige, det vill säga procentuellt. Majoriteten av befolkningen bor dock i Storsjöbygden. Under vikingatiden var Jämtland en självstyrande bonderepublik och de hade då ett av världens äldsta parlament. Det kallades för Jamtamot. Området var dock norskt i över 450 år och blev det 1178. Jämtland tillhörde återigen Sverige efter freden i Brömsebro 1645. Den nuvarande konungen i Sverige använder sig fortfarande av titeln hertig av Jämtland ibland.

Jämtland har fått sitt namn från jämtarna som är en folkgrupp. Ursprungligen handlar det om en norrön stam. Jämtar är en könsneutral benämning och när man nämner jämtar åsyftar man både 1200px-doda_fallet_20061014kvinnor så väl som män. Man vet att de första människorna kom till Jämtland någon gång kring 7000 år f.k. Det var jägare och samlare och deras kultur spreds vidare i mellersta Norrland. Jämtland har omkring 20 000 kända fornlämningar och är därför ett mycket rikt kulturarv. Jämtland är ett glest befolkat landskap och det bor i regel 3,3 personer per kvadratkilometer. De stora orterna i Jämtland är Storsjöbygden, Brunglo, Frösön, Krokom, Östersund med flera. Även Åre är en mycket populär skidort som ligger i Jämtland.

Det finns mycket som gör just Jämtland unikt och bland annat finns det lokala högtider som man firar i Jämtland. Jämtlands landskapsvapen består av en älg som har en falk som lyfter från ryggen och framför den står en upprest hund. Både hunden och falken är i guld medan älgen är i silver. Bakgrunden är blå. Jämtlands äldsta litterära minnesmärke är Frösöstenen. Jämtland har som landskap haft samma folktro som den nordiska folktron. De har dock haft ett tillägg och det är storsjöodjuret som är en enorm orm som sägs leva i Storsjön. Man har aldrig kunnat bevisa att storsjöodjuret existerar, trots det var det fridlyst fram till 2005. Du kan läsa mer om Jämtland genom att gå in på wikipedia.