Menu

Storsjön – Jämtlands egen Loch Ness

Alla känner väl till sjön Loch Ness i Skottland, med sitt tillhörande legendariska sjöodjur, Loch Ness-odjuret, eller Nessie som hon kärvänligt brukar kallas av lokalbefolkning såväl som besökande turister. Men faktum är att vi svenskar inte behöver åka så långt som till Skottland för att spana efter legendariska sjöodjur, då vi har ett minst lika mystiskt och mytiskt djur i en av våra svenska sjöar, närmare bestämt Storsjön i Jämtland.

Storsjöodjuret, som det kallas, har omnämnts i svenska skrifter sedan första halvan av 1600-talet. Den allra första gången det dyker upp är år 1635, i en sägen om de två trollen Jata och Kata. Sägnen berättar hur Storsjöodjuret föddes ur trollens kokande kittel, hoppade i sjön och växte sig så stor att den kunde omcirkla hela Frösön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du fascineras av Storsjöodjuret, och skulle vilja flytta till Jämtland för att kunna bo nära Storsjön och spana efter odjuret dagligen, hittar du enkelt en flyttfirma som kan hjälpa dig med flytten på Flyttfirma.nu, så att du får med dig all den utrustning du kommer att behöva för att spana efter och spela in Storsjöodjuret. Du bör dock inte bli besviken om du inte lyckas i din strävan, eftersom ingen någonsin har lyckats bevisa Storsjöodjurets existens, trots många försök. Redan år 1894 skapade man till exempel ett bolag vars syfte var att fånga Storsjöodjuret. Självaste kung Oscar II bidrog finansiellt till bolaget, och Östersunds stad investerade pengar i bolaget för att de skulle kunna skapa en särskild fångstsax för odjuret. Kanske på grund av de många jaktförsöken på Storsjöodjuret gjorde länsstyrelsen i Jämtlands län Storsjöodjuret fridlyst år 1986. Detta beslut upphävdes inte förrän 2006, efter att Miljödomstolen dömt att fridlysningen stred mot det krav på saklighet som finns i regeringsformen. Även efter att fridlysningen upphört har dock inga större jaktexpeditioner på odjuret skett. Däremot har man försökt upptäcka det på andra sätt, till exempel genom att man i juni 2008 placerade ut fyra webbkameror och en värmesökande kamera ute på en holme i sjön, ett projekt som finansierades av företagarföreningen i Svenstavik, Bergs kommun och länsstyrelsen. I augusti samma år lyckades man också fånga något på en av kamerorna som sägs vara Storsjöodjuret. Om så verkligen är fallet råder det dock delade meningar om, och mysteriet kvarstår.