Menu

Härjedalen

Härjedalen är ett landskap i Sverige. Det ligger i västra delen av Norrland och är till ytan ett relativt litet landskap, men med mycket att både se och upptäcka, inte minst för dig som tycker om att åka skidor. Landskapet gränsar till Dalarna i syd, Norge i väst, Jämtland i norr och Medelpad och Hälsingland i öster. Det är faktiskt det enda landskapet i Sverige som inte har haft någon stad, men däremot en rad orter. Här ligger bland annat Hede, Sveg och de populära skidorterna Funäsdalen och Vemdalen. Många som besöker landskapet gör det för att åka skidor, men det finns mycket mer än så att göra där. Med vacker natur, fina vandringsstråk och närhet till Norge kan de flesta hitta något roligt att göra i Härjedalen. Är du nyfiken på vad du kan göra där? Här får du information och inspiration till aktiviteter i detta vackra landskap i Sverige.

Aktiviteter i Härjedalen

Härjedalen är kanske som mest känt för sina skidorter, men det finns mycket mer än så att upptäcka i landskapet. Om du tycker om snö och ett något kyligare klimat är landskapet som gjort för dig. I Funäsfjällen finns det gott om möjligheter för vandring. Här finns över 30 turer av olika längd som passar såväl äldre som yngre. Förutom att vandra kan du även paddla kanot, fiska harr, röding och öring, eller varför inte cykla cross-country? Ett besök till Sonfjällets nationalpark är också ett måste när du besöker Härjedalen. Denna stora nationalpark är faktiskt en av Europas äldsta, och även ett av Sveriges björntätaste områden. Med vandringsleder på mellan 4 och 18 kilometer finns det något för alla smaker. Ytterligare ett tips på saker att göra i landskapet är att kika på myskoxar i Tännäs. Det här är en unik upplevelse som du inte kan uppleva på så många andra platser i Sverige än här i västra Härjedalen. Vill du veta mer om aktiviteter? på Härjedalens kommuns hemsida kan du hitta mer information om olika aktiviteter och sevärdheter i landskapet.

Åka skidor i Härjedalen

Vandring och myskoxar i all ära, men många av oss besöker Härjedalen för att åka skidor. Det finns många platser att välja mellan i landskapet, så hoppa upp från din skinnsoffa och boka in en resa redan idag! Funäsfjällen är en av de mest populära skidorterna i landskapet. Här finns sex alpina skidområden och cirka 300 kilometer längdspår. Skidområdena är följande: Funäsdalen, Ramundberget, Tänndalen, Tännäs, Kappruet och Fjällnäs. Du Funäsfjällens hemsida kan du läsa mer om de olika skidorterna för att hitta en av dem som uppfyller dina önskemål bäst. Förutom detta kan du åka skidor i Lofsdalen, Vemdalen, Björnberget och Ljungdalen med mera. De flesta av dessa skidorter har ett varierat utbud av backar och leder, vilket gör att de både passar unga och äldre och både dig som vill åka längdskidor och dig som vill åka utför. Du tar dig smidigast till Härjedalen och de olika orterna via bil eller tåg, men det finns också en rad bussförbindelser.