Menu

Härliga Jämtland

Jämtland har historiskt bebotts av ett eget folkslag som kallas för jämtar. Förr stavades jämtar med e och hette jemtar. Jämtland har en historia av självständighet trots att Jämtland i perioder tillhört Norge, Danmark och till slut bara Sverige. På hälften skämt och hälften allvar har Jämtland utmärkt sig i Sverige genom att i modern tid utropa sig till självständig republik. Man har numera republikens tredje president vid rodret.

Jämtland lyder naturligtvis under svenska lagar men har som en del av självständigheten genom århundradena haft ett väl utvecklat lagting. För att kanske hitta din drömbostad i till exempel Jämtland så klicka här.

De flesta människorna bor i Storsjöområdet. Det är också där som Jämtlands enda stad Östersund finns. Området runt Storsjön är platt och bördigt till skillnad från fjäll och dalar som landskapet annars består av.

Östersund är kanske mest känt för Storsjöyran som är en årligt återkommande festival. Dit kommer mängder av knallar för att sälja sina saker. Dit kommer även samer för att sälja sina hantverk. Festivalen är en av Nordens största och lockar till sig mängder av besökare varje år.

Jämtlänsk kultur består mest av en bondekultur. Det som är utmärkande för Jämtland är att man har bara en stad men många socknar vilket innebär att en stor del av befolkningen fortfarande är bönder. Det finns ingen adel i Jämtland heller vilket gjort att jämlikhet människor emellan bevarats genom århundradena.

Jämsides med den jämtska bondekulturen har den samiska kulturen också frodats. Offerdal är till exempel en plats som i forntiden varit en kultplats för offer. I Krokom finns det en sameby invid en jämtlänsk by.

Sagor och sägner

Kulturellt är Jämtland inte bara säreget Jämtskt utan delar en hel del kultur med resten av Norrland. Man har gamla sagor och fantasier om till exempel Näcken som spelar i forsen. Man trodde förr att spelmän kunde sätta sig på en klippa invid en fors och lyssna så skulle de få höra Näcken spela. Av Näcken kunde man lära sig nya låtar att spela. Men det var så klart förknippat med fara också.

I Jämtland har man i alla fall Nordens enda sjöodjur. Det är Storsjöodjuret som bor i Storsjön. Sägnen säger att det var två troll som stod och kokade ihop varsin trollbrygd intill Storsjön. De stod och kokade utan uppehåll i åratal och ingen visste vad det skulle bli av det hela. Men till slut så föddes ett litet odjur i den ena grytan. Odjuret hoppade ut ur grytan och ner i Storsjön. Där växte det till sig och har blivit berömt trots att ingen sett det ännu. Än så länge har ingen blivit skadad heller av Storsjöodjuret.

Inte nog med att man i den Jämtlänska kulturen har Storsjöodjuret utan man har också ett Sjörå, eller Sjöfrun kallad. Hon kallas även för Havsfrun i mytologin i resten av norden. Sjörået trodde man var orsak till att dålig fiskelycka till exempel. Som tur är så finns det varken något Sjörå eller Skogsrå i Jämtland och ingen annanstans heller. Men det är intressant att känna till gamla myter och sagor.