Menu

Fäviken Magasinet

Norrländska råvaror står högt i kurs när det gäller matlagning så det är inte konstigt att Sveriges bästa restaurang ligger i Norrland. Det är Fäviken Magasinet som satt Jämtland på kartan när det gäller restaurangbranschen. Restaurangen ligger i Fäviken, därav dess namn, strax utanför Åre. Eftersom många nyfikna matgäster lockas till den lilla orten så finns även ett antal sovplatser att boka för dem som rest långt. Mästerkocken Magnus Nilssons har nämligen lyckats med bragden att få både gourmander och vanliga “Svenssons” att vallfärda till sin restaurang i den svenska fjällvärlden långt borta från de lättillgängliga städerna. Den vällagade och spännande menyn i kombination med den rustika inredningen vilken ramas in av en storslagen natur har varit vägen till succé, både i Sverige och i länder långt borta på andra sidan klotet.

Internationellt prisad restaurang

Fäviken Magasinet har vunnit flera internationella bemärkelser och nomineringar. Restaurangen har bland annat två stjärnor i Michelinguiden. Det är en stor ära att få stjärnor i Michelinguiden och enbart ett fåtal restauranger i erhåller dem. Le guide rouge de Michelin som den egentligen heter gavs ut första gången år 1900 och enbart det bästa ställena får stjärnor. En annan hedersam listning är den är rankningen av “The World’s 50 Best Restaurants”. Fäviken Magasinet är inte längre bland världens 50 bästa men 2014 korades den som nummer 19 av världens alla restauranger. Den anses ännu vara Sveriges bästa restaurang. Även restaurangguiden White Guide ger den bemärkelsen “Internationell mästarklass”. White Guide är inte lika känd som Guide Michelin men för att få betyget internationell mästarklass använd ett poängsystem där matstället måste få minst 80 av 100 möjliga. Mat, dryck, service och stämning är vad som poängsätts i White Guide och Fäviken Magasinet har fått högsta betyg sedan 2011.

Spännande meny komponerad med stor skicklighet

Självklart är det den spännande menyn som som tillagats med stor skicklighet som får folk att besöka Fäviken Magasinet. De fräscha råvarorna varierar efter säsongen. Det är lokala råvaror från Jämtland men även från Kallbygden och Tröndelag i Norge som används. Sedan tillagas de och sätts samman till fantastiska rätter av Magnus Nilsson och Jesper Karlsson. Traditionella förvaringsmetoder som torkning och syltning används när de nyskapande maträtterna serveras. För precis som när gamla vackra sekelskiftslägenheter moderniseras så bör man anlita skickliga målare stockholm för ett gott resultat. Gamla byggtekniker kräver specialistkunskaper om färger och omvårdnad. Precis så är det med maträtter. Gamla kunskaper om förvaring och traditionella råvaror kräver moderna mästerkockar för att skapa magiska resultat i köket för att bli nyskapande. På Fäviken Magasinet varierar menyerna som sagt var både efter år och säsong, men några av de rätter som serverats är mahognymussla i ölvinäger, älghjärta och fläskkotlett.