Menu

Vintrar i Jämtland

Som ett av Sveriges nordligaste landskap får Jämtland naturligtvis mycket kalla vintrar, även enligt svensk standard. Medeltemperaturen om vintern på många platser i Jämtland är minus 11 grader (Börtnan är ett exempel på sådana köldhål) och den lägsta temperaturen som någonsin uppmätts i Jämtland är minus 45,8 grader. Bor man i Jämtland är det med andra ord viktigt att se till att man har ordentligt isolerade hus och en bra lösning för husets uppvärmning. Förutom fjärrvärme eller andra elektriska lösningar kan det till exempel behövas extra uppvärmning i form av en kamin som man kan elda i. Om du inte redan har en, och vill börja rusta dig för vintern, ska du gå in på Byggmax.se. Där finns kaminer som passar alla typer av hem.

Även kalla vintrar medför dock sina fördelar, och man ska inte låta de låga temperaturerna avskräcka en från att upptäcka Jämtland på vintern. Tjock snö är till exempel en av fördelarna med minusgrader, eftersom det medför möjlighet att ägna sig åt en rad olika roliga aktiviteter. Skidåkning är till exempel en populär vinteraktivitet i Jämtland, då Åre erbjuder förstklassig skidåkning nerför sina många nedfarter. Självklart går det även att åka skidor ”på platten” i hela Jämtland vintertid, liksom skoter om man föredrar en mindre fysiskt ansträngande aktivitet med desto mer fart. Ett annat sätt att ta sig fram på vintern i Jämtland är att åka med ett hundspann. Det är en unik upplevelse som kan upplevas på få platser, och är så mycket mer än bara ett transportmedel – det är att vara nära naturen, att existera i nuet och att ha roligt tillsammans med människor och hundar.

I Jämtland kan man också komma renar nära inpå livet, eftersom samer bedriver renskötsel i landskapet. Man måste dock som besökande turist vara försiktig så att man inte kommer dem för nära inpå livet; under högsäsongen för turister i Jämtland (som sportlovet och påsklovet) ökar antalet renar som dödas i trafiken markant. Renarna går ju ofta fritt i naturen, och bilister söderifrån som inte är vana vid renarnas makliga takt längs med eller på vägarna hinner då inte väja undan i tid. Man ska visserligen alltid köra försiktigt på vinterväglag, men om man åker upp till Jämtland för att uppleva deras vintrar kan man med andra ord vara extra försiktig, och hålla uppsikt efter renar. Då kan man istället få positiva minnen av både renar och Jämtland, genom att till exempel besöka något av de kulturcenter och museum för samer som finns i landskapet och lära sig mer om deras rennäring.

Det kanske allra bästa att göra en kall vinterdag är dock att komma in i värmen igen, och sätta sig framför en brasa med en kopp te eller någon annan varm dryck. Det hör svenska vintrar till lika mycket som skidåkning, hundspann, snö och minusgrader.