Menu

Vildmarksvägen

Har du koll på vad Vildmarksvägen är för något? Det är en vackert belägen turistväg som sträcker sig mellan norra Jämtland och södra Lappland. Sträckan kallas ibland också för Stekenjokkvägen, då det rör sig om en fjällvägsträcka i området Stekenjokk. Hit till vildmarksvägen kommer turister varje år för att ta del av den friska luften, den vackra naturen och de vilda forsarna. Vildmarksvägen är helt enkelt ett perfekt resmål för dig som tycker om friluftsliv, motion och att upptäcka nya miljöer.

Tidigare förbud är nu upphävt

Under fem år har det varit förbjudet att avlägsna sig från Vildmarksvägen för att gå vidare på egna äventyr i närområdet. Även i år satsar man på bevakning i Stekenjokk, men däremot finns det inte längre något förbud om att kliva av sträckan och ge sig ut i naturen. Anledningen till det tidigare förbudet var att man ville förhindra äggplundring av fågelbon i området. En ny idé är dock att istället för förbudet införa ett permanent naturreservat och ett avgränsat område som ej får beträdas. Det här beslutet kommer inte hinna tas i år, men vi får helt enkelt se hur det blir med det till nästa år. Än så länge kan du alltså avvika från vägen med gott samvete!

För dig som inte gillar att gå

Vill du bege dit uppåt i landet, men föredrar att färdas med till exempel bil? Det finns många möjligheter för dig också. Faktum är att de flesta väljer att färdas på Vildmarksvägen med bil, och stanna upp då och då för att betrakta utsikten. Packa till exempel ned din fiskeutrustning i bilen och stanna till vid Jormvattnet, som är känt för sitt pimpelfiske. Eller varför inte upptäcka den samiska kulturen i Fatmomakke? Sträckan har mycket att erbjuda! Du som färdas med bil bör dock tänka på bränslesparande lösningar, för att inte förstöra vår natur mer än vad vi redan gör. Med till exempel effektiva boxar för dieseloptimering kan du köra längre sträckor på ett mer miljövänligt sätt.