Menu

Skaffa sommarstuga i Jämtland

Drömmen om en sommarstuga är stark för många men det kan kännas ouppnåelig på grund av priserna som stigit i många år över i stort sett hela landet. Många stirrar sig blinda på populära områden, nära till havet och större städer. Men ett bra läge kan också innebära att man har det ostört och lugnt i vacker natur med en sjö på gångavstånd och där själva stugan kanske är kulturhistoriskt intressant. Värdesätter man detta är Jämtland ett mycket bra län att leta i om man är på jakt efter en fin sommarstuga. Där är priserna ofta på överkomlig nivå. Den som gillar mat har hittat rätt landskap. Här kan du låta dig inspireras till traditionella vilträtter, frossa i ädelfisk och göra din egen hjortronsylt. Resturang Fäviken är en av världens just nu mest uppmärksammade krogar och intresset för den har smittat av sig när det gäller matkulturen i hela regionen.

Ta hand om din stuga

I Jämtland är sommaren ljus och vintern härligt vintrig. På hösten är det bara att bege sig ut och hämta in bär och svamp. Fisket är, i olika former, en attraktion året om. Snön är ofta djup och för den som uppskattar vintersport är det givetvis mycket värdefullt att kunna åka skidor på alla ledder. En stuga i Jämtland är alltså en tillgång oavsett årstid. Husen är ofta av trä, inte sällan är stugorna som kommer ut på marknaden fina gamla korsvirkeshus som kanske klarat hundra vintrar utan att ta någon större skada. Det kan ändå vara en bra idé att få hjälp av en sakkunnig med skötselråd för sommarstugan man köpt. Det mesta handlar om sunt förnuft. Var vaksam på fukt och ge stugan ett ytskikt som håller undan vatten samtidigt som det finns tillräcklig luftcirkulation. Fönstren är ofta stugornas känsligaste punkt, men även taket behöver i regel ses över någon gång vart tionde år eller så. Har du tur kan du få tag på en sommarstugefastighet med framtida potential.

Hyr ut din stuga

Även om länet är glesbefolkat idag har det en intressant historia. Samiska kulturmiljöer och flera lämningar från vikingatiden hör till de kulturskatter man får tillgång till genom en stuga i Jämtland. Landskapet gränsar till Norge som givetvis är tillgängligt för såväl dagsutflykter som lite längre äventyr. Ett växande antal norrmän gör på motsatt vis och många stugägare i Jämtland hyr ut sina fastigheter till norska familjer under de veckor då de själva inte utnyttjar sin stuga. Det är ett smart sätt att få bättre ekonomi i sitt sommarstugeägande. Tätorten Östersund med omkring 50 000 invånare har sin speciella charm, enligt såväl många av dem som bor där som tillresta turister. Kommunikationerna till och från Östersund är goda via järnväg och flyg. Bor du huvudstaden så är bowling stockholm på vintern ett trivsamt koncept men vik några vinterveckor åt en härlig och aktiv semester där den svenska naturen är som allra mest typisk.