Menu

Lokal mat i Jämtland

Herring fish with young potato on white plate. wooden background.

Trots, eller kanske på grund av att vi svenskar reser mer och möter utländska kulturer börjar vi även värna mer om våra egna matkulturer i olika delar av landet. Det är allt från Skånes spettekaka till samernas souvas. Jämtland är ett landskap som har utmärkt sig i matsammanhang. Här arbetar man mycket med lokala råvaror och tar tillvara på det som den jämtländska naturen bjuder på. Det kan vara hjortron från de djupa skogarna, färsk röding från fjällbäckarna och hemgjorda ostar från gårdarna i närheten. Att de traditionella råvarorna sedan lyfts till nya höjder av kreativa kockar gör Jämtland till ett landskap att räkna med inom gastronomi.

Jämtland i topp

Det är intressant att hela fyra jämtländska restauranger har intagit hedervärda platser i krogvärldens omtalade guide över bästa restauranger i Sverige. En av dem, Restaurang Fäviken Magasinet har vunnit många priser och är en av dem som hyllar traktens och naturens rikedomar. Detta har till och med lett till två stjärnor i Michelinguiden och det var första gången en restaurang utanför Stockholm hedrades med det! Med olika traditionella metoder tar de tillvara på allt skogen och naturen tillhandahåller för att kunna bjuda på det året runt. Som elfte bästa restaurangen i Europa kan nog Jämtland vänta sig många besök av turister med sikte på mat.

Vad äter man i Jämtland?

Vad sägs om en frasig lav som är smaksatt med röktorkad öring eller nyskördad vitlök med grädde? Med enkla tillagningsmetoder och råvaror från orten skapas annorlunda och spännande rätter på den vinstbelönade restaurangen. Ibland anses de även provocerande. Traditionella jämtländska rätter är annars olika rätter med viltkött och vanliga smaksättare är lingon och murklor. Ostar ystas på flera orter och tillsammans med traktens tunnbröd är det en enkel delikatess. För att förlänga säsongen för grönsaker använder de flesta i Jämtland växthus under sommarmånaderna, för även om solen lyser många timmar får man hjälpa den lite på traven. En matresa i vackra Jämtland kan erbjuda besökaren spännande upplevelser då många kreativa kockar väcker nytt liv i gamla rätter.